De zesde ziekte

 

Ik hoor het steeds vaker voorbijkomen. Kindjes die de zesde ziekte hebben.

Iets wat ik wel bij naam ken maar waar ik de betekenis niet van weet. En zeker nu ik mama ben is dit iets waar ik graag meer van wil weten!! Ben je benieuwd en wil je ook graag meer info? Lees dan even mee want ik ging op zoek naar de betekenis hiervan!!

 

Wat is de zesde ziekte nu eigenlijk...

De zesde ziekte (ook wel exanthema subitem genoemd) is een besmettelijke infectieziekte die dus veroorzaakt word door een (herpes)virus. Vooral kindjes tussen de zes maanden en drie jaar krijgen de ziekte. Wanneer je kindje de zesde ziekte heeft kan je dit herkennen aan bultjes en vlekjes en dit komt meestal voor op het gezicht en of op de romp.

 

Wat zijn de verschijnselen van de zesde ziekte?

Wanneer je kindje besmet is geraakt, ontstaat na enkele dagen hoge koorts (39,0-40,5 °C). Verder zal je weinig andere verschijnselen merken aan je kindje. De koorts zakt meestal ineens waarna meestal de bultjes en vlekjes beginnen te komen in het gezicht en of de romp. Ook kan dit uitbreiden naar de armen en het nekje. Ook kan deze infectie samengaan met een luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals.  

 

Is het besmettelijk...

De zesde ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts begint tot aan het verdwijnen van de plekjes. De meeste kans op besmetting vind plaats in de winter en het voorjaar. De besmetting vind meestal plaats via speeksel. Ook kan het virus overgedragen worden door de placenta, orgaandonatie en bloedtransfusie. 

 

Iemand die de zesde ziekte heeft meegemaakt blijft langere tijd besmettelijk omdat diegene het virus meedraagt in het lichaam. Het voordeel is wel, wanneer je kindje eenmaal de zesde ziekte heeft gehad, kan hij of zij het niet nog eens krijgen.

 


Hi, wat leuk dat je er bent!

 

Life by Nikkie is hét MOMMY LIFESTYLE MAGAZINE waar ik vertel over mijn leven als mama. Sinds 23 November 2016 zijn wij trotse ouders geworden van een prachtige zoon Wess Christiaan. Als firsttime mommy vertel ik graag aan andere mama's (to be) wat mijn ervaringen zijn in alles wat te maken heeft met baby, mama en gezinsleven. En niet alleen ik wil graag mijn verhaal vertellen, maar ook andere mama's delen graag hun verhaal en ervaringen!

 

Ik hoop je samen met de andere mama's te kunnen inspireren om vervolgens snel weer terug te komen!! Ben je benieuwd en wil je graag nog meer zien? Kijk dan ook even op mijn Instagram account en volg @lifebynikkie.nl of like mijn Facebookpagina & wie weet tot snel!!


Disclaimer


Alle foto's en teksten zijn eigendom van Life by Nikkie. Deze mogen zonder toestemming niet overgenomen worden.